Everything is figureoutable

Za svaki problem postoji rješenje, bez obzira da li ga znate ili ne.

Grenville Kleiser

Ova sentenca, maksima, mantra, lajf motif ili životni moto sadrži srž svakog podkasta, posta, intervjua i Bschool lekcije Marie Forleo, pa tako glasi i naziv njene nove knjige. Na naše jezike bi ovu rečenicu mogli prevesti kao Sve je rješivo.

Ko je Marie Forleo?

Marie sebe prestavalja kao preduzetnicu, spisateljicu, filantropistkinju i nepokolebljivog optimistu, i posvećenu tome da pomogne ljudima da postanu onakvi kakvi žele. Autor je nagrađivane emisije MarieTV, sa skoro 50 miliona pregleda od 2011. i Marie Forleo podkasta sa preko 10 miliona preuzimanja, pa do uspiješnih edukativnih online programa među kojima je najistaknijitiji B-school, škola za preduzetnike. Pored ovoga, Marie je čest govornik na brojnim eventima od Soul Sundays kod Opre do TED i TEDx eventa.

MarieTV – the place to be

Od početka emitovanja 2011. godine u sklopu MarieTV show-a, Marie je govorila o brojim temama, intervjuisala brojne autore, preduzetnike i milionere među kojima su sir Robert Branson, Toni Robbins, Brene Brown, Seth Godin, Elizabeth Gilbert, Simon Sinek, Mark Manson, dr Tererai Trent, i mnogi drugi. Marie opisuje MarieTV kao The place to be to create the business and life you love.

Oprah Winfrey approved

Oprah Winfrey je 2012. opisala kao a thought leader for the next generation, i od tada Marie je bila učesnik Super Soul Sunday i održala govor istog naziva kao ova knjiga. Osim napomenutog, Marie je imala šarenoliku karijeru – radila je kao trading assistant na Njujorškoj berzi, u časopisima Gourmet i Mademoiselle, kao life coach, fitness i ples instruktor, 2005. je postala jedan od prvih Nike Elite Dance Athletes. I sama ističe da je radila nekoliko različitih poslova dok gradila svoj posao pout konobarisanja, čišćenja, itd. Očigledno je neko ko se ne plaši da vrijedno radi.

EIF – kratka recenzija knjige

Prvo bih napomenula da ovo nije knjiga koja se duboko bavi mentalnom higijenom, po mom mišljenju, već je veći akcenat na prevazilaženju prokrastinacije, odlaganja, izbjegavanja da se preduzmu akcije, straha i sl. EIF sadrži savjete kako da postanete produktivniji, da iskristališete ciljeve koje želite ostvariti, da sagledate best & worst case scenario, eliminišete ili umanjite izgovore, prihvatite progres naspram perfekcionizma i kako da budete uporni, naravno ako vam je stalo. Ukratko, kako da promijenite mindset neaktivnosti i odlaganja na mindset akcije i aktivnosti.

Struktura knjige

Deset tematskih poglavlja koja se nadograđuju i 8 zadataka/izazova (insight to action challenge), kao i primjeri drugih koji su koristili Everything is figureoutable kao mantru u raznoraznim životnim situacijama su upakovani u izdanje od skoro 300 strana. Stil pisanja je lagan i prijateljski, poput autorkinog stila u MarieTV emisijama, dinamičan i pored nekih malo „suvljih“ podataka o kojima govori, takav ton se zadržava tokom cijele knjige.

Indikativni naslovi

Naslovi poglavlja oslikavaju ideju koja se u njima prenosi na direktan način, u dinstinktivnom MF no bulls*it stilu. Ne uljepšava ali i ne zalazi u dublje uzroke npr. uvjerenja ili perfekcionizma. (Izvinjavam se zbog ne tako kvalitetne fotke, zaboravila sam zamoliti Tamaru *the photographer extraordinarie*da fotka sadržaj 😊)

Iako je svako poglavlje informativno i konkretno napisano – najveća vrijednost ove knjige jesu izazovi na kraju poglavlja – insight to action challenges.

Insight to action challenges

Sam naziv ovih izazova kaže da su to zadaci koji nas vode od shvatanja ideje iznesene u datom poglavlju do akcije koju bi trebalo da preduzmemo. Kao što sam već pomenula, smatram da su ti izazovi, ako ih odradite svjesno, pažljivo i sa namjerom da primjenite veoma vrijedna metoda, sa širokom primjenom. Ne, nije Marie Forleo otkrila ništa novo, ali je ono što postoji i što jeste korisno, oblikovala da daje produktivne rezultate i da ima veliku edukativnu vrijednost.

Ne bježi od izazova

Ovi izazovi jesu ono na čemu bi ja stavila najveći akcenat u ovoj knjizi i napomenula da ako ne želite stvarno odraditi te zadatke, možda i ova knjiga vama neće donijeti neko novo znanje. Smatram da je ovakav koncept odlično osmiljen u svrhu usvajanja i primjene ideje odmah po čitanju, jer ćete bolje zapamtiti i dati sebi malo više vremena da „svarite“ pročitano i iskusite ga u praksi. Takođe, neke od tehnika koje Marie ovdje djeli mogu biti korisne za psihologe, karijerne savjetnike, timove, kao i trenere iz brojnih oblasti.

Figureoutable Field Notes

Ako posmatramo da svako književno djelo ima 3 aspekta, a to ti bili literarni, edukativni i emotivni – u EIF je sav emotivni aspekat, po mom mišljenju sadržan u Tropicana Orange – prvom poglavlju posvećenoj istoriji iza mantre Everything is figureoutable, i u „bilješkama sa fronta“ pod nazivom Figureoutable Field Notes.

Pravo u emocije

U ovom segmentu Forleo je podjelila priče svojih pratilaca koji su joj se javili iz različitih krajeva svijeta o tome kako su oni primjenili ono za šta se Marie zalagala. Ima svakodnevnih priča poput izdušene gume, traženja stipendije do onih teških o invaliditetu djeteta, kancera, smrti dragih osoba, i užasima rata.

Otkrivanje izvanrednih ljudi

U jednoj od ovih priča sam otkrila dr Tererai Trent, izvanrednoj ženi koja je preživjela užase rata u Zimbambveu i nasilje u porodici, ali i o životnoj pobjedi koju je izvojevala ne samo za sebe već za mnoge druge. Ovdje možete pogledati njen intervju sa Marie, pored toga postoji i knjige koje je dr Trent napisala The girl who buried her dreams in a can i The awakened woman. Obije knjige planiram pročitati, iako znam da neće biti nimalo lako.

Special touch ✨✨✨

Ono što mi se dopalo kao ljubitelju književnosti jesu brojni citati koje je uključila da dublje dočara neku od svojih ideja i tu sam otkrila mnogo divnih citata, i autora od kojih se mnogo može naučiti. Neki od favorita su mi:

The most difficult thing is the decision to act. The rest is merely tenacity.

Amelia Earhart

Whatever you can do, do it now. There are only so many tomorrows.

Atrributed to Michael Landon

Ovdje možete pročitati još neke od citata iz ove knjige.

Lična otkrića

Za mene personalno, ovo je bila knjiga kojoj sam posvetila skoro cijeli novembar i još ima prostora da radim na lekcijama koje su u njoj obrađene. O sebi sam otkrila par novih stvari, metode definisanja snova/ciljeva i elimisanja izgovora su nešto što već više primjenjujem. Otkrila sam dr Trent i njene autobiografske knjige, i knjigu pod nazivom The top five regrets of the dying autorke Bronnie Ware, palijativne medicinske sestre koja je na osnovu svog iskustva pri pružanju njege ljudima na samrti, napisala ovu knjigu. Ovdje možete pogledati njen intervju sa Marie.

Šta sam ja naučila iz EIF?

Lično mi se dopada to što su zadati konkretni zadaci, pitanja i teme – kroz koje se prolazi korak po korak. Preporučila bih da namjenite jednu svesku ovome, jer će vam trebati prostora, a i kako bolje rasčistiti stvari nego na „old fashioned“ način – papirom i olovkom 😉? 7 day-tracking zadatak u okviru Eliminate excuses otkrio mi je mnogo o tome kako provodim dan – zaprepastila me činjenica da sam imala 6h screen-time na telefonu jednog dana. Naročito što tog dana nisam koristila Alreader app da čitam, već je 99% vremena provedeno na socijalnim mrežama.

Da li smatram da mi je EIF donijela nova znanja?

Da. Za mene knjiga je imala veliku vrijednost i zaista smatram da je korisna. Iako sam neko ko već više od godine gleda MarieTV i sluša Marie Forleo podcast, neke ideje mi nisu bile toliko jasne i bliske, dok ih nisam pročitala u EIF. Za nekog ko je sličan meni da preferira i vizuelno da vidi informacije koje usvaja, knjiga je odlična opcija.

Gdje EIF može dati doprinos?

Može biti veoma korisna u radu sa klijentima – coaching, savjetovanje bilo karijerno ili za profesionalnu orijentaciju, u radu sa timovima. Sama za sebe možda i neće doprinijeti mnogo ali može nam olakšati praktičnu primjenu teorije o produktivnosti i growth mindsetu o kojima pišu mnogi autori.

All in all…

Sve u svemu, mislim da bi knjiga bila najkorisnija za one koje su u fazi dvoumljenja i nesigurnosti kada su njihovi ciljevi i snovi u pitanju jer daje konkretne ideje i zadatke u insight to action izazovima. Već sam pomenula da ideje i metode koje propagira Marie nisu ništa revolucionarno, ali mora se istaći da ih ona veoma jasno akcentuje njihovu suštinu, benefite primjene i oblasti gdje možemo primjeniti. Ovdje i ovdje su moji prvi utisci o ovoj knjizi. Stil Marie Forleo je straight to the point i privlačan je onima koji ne vole previše teoretisanja i konkretne korake ka ostvarivanju ciljeva.

6 мишљења на „Everything is figureoutable

Постави коментар